Wimperserums die werken en waarom andere niet

16 maart 2023 | Tips & tricks

Waarom kreeg ik niet die lange en volle wimpers zoals de verpakking beloofde? Ik vertel je alles over wimperserums die wél werken en waarom andere niet.

Lange en volle wimpers, wie wil ze nu niet?! Ik probeerde het ene na het andere wimperserum en er gebeurde helemaal niets. Ja misschien een oogirritatie hier en daar, maar dat was het dan ook wel. Super frustrerend! Wimperserums die werken zijn moeilijk te vinden. Maar toen kwam dé holy grail van serums op de markt, die van de Kruidvat. Helaas was de vreugde van korte duur, want het product werd uit de schappen gehaald omdat er een stofje in zat wat je iris kon verkleuren. Het voelt een beetje als Ganzenbord: ga terug naar start en probeer het opnieuw. Maar was dat eigenlijk wel zo erg?

Waarom werkt het ene serum wel en het andere niet?

Laten we eerst kijken waarom bepaalde wimperserums werken en andere niet. Dan kom je ineens in een hele andere wereld terecht, die van ingrediënten met moeilijke namen. Eigenlijk komt het er gewoon op neer dat er haargroeimiddel in moet zitten voor gegarandeerd succes. Dat haargroeimiddel is een ingrediënt dat behoort tot zogeheten prostaglandine analogen – door de mens nagemaakte hormoonachtige stoffen. Maar is dat wel veilig voor gebruik?

Veilige en niet veilige serums

Niet alle serums die verkocht worden zijn veilig om zonder bijwerkingen te gebruiken. Zo bevatte het serum van de Kruidvat het ingrediënt Bimatoprost. Dat is echter een medicinale stof die van oorsprong wordt ingezet voor de behandeling van glaucoom. Vanwege de bijwerkingen – zoals een (blijvende) verkleuring van de iris – is Bimatoprost afgekeurd door de EU voor gebruik in cosmetica. Oftewel, je wil een wimperserum zonder Bimatoprost! Een stof die wél is toegestaan en hetzelfde effect schijnt te hebben is Isopropyl Cloprostenate. Dit is géén medicinale stof, maar een cosmetische stof. Wanneer je helemaal op safe wil spelen kun je naar natuurlijke alternatieven kijken. Veel veilige wimperserums die werken bestaan uit L-Carnitine, Jojoba olie of Castor olie.

Wimperserums die werken

Als we naar ingrediëntenlijsten kijken dan zijn dit de wimperserums die werken en dus Isopropyl Cloprostenate bevatten:

Er zijn ook wimperserums met peptiden op de markt, zoals Revitalash en Rapidlash. Peptiden zijn ook nagemaakte stoffen, die in principe voldoen aan de EU-wetgeving. Het wimperverlengende effect is iets minder dan met Isopropyl Cloprostenate, maar ze zouden wel voor mooiere en gezondere wimpers moeten zorgen.

Natuurlijke alternatieven

Wil je liever producten gebruiken waarvan de ingrediëntenlijst zo natuurlijk mogelijk is? Hier een aantal natuurlijke wimperserums met ingrediënten als Castor olie. Of ze werken? Dat hoor ik graag van je!

Mogelijke bijwerkingen

Wimperserums met een prostaglandine-analoog kunnen bijwerkingen hebben. Zelfs die met cosmetische stoffen. Koop dus nooit een product waarvan de ingrediënten niet vermeld staan! Heb je een van onderstaande bijwerkingen? Stop dan direct met het gebruik van het product.

  • verkleuring van de oogleden;
  • verkleuring van de iris;
  • brandende, jeukende en/of rode ogen;
  • een (steeds terugkerende) oogontsteking.

Dat gezegd hebbende ben ik natuurlijk benieuwd naar jouw ervaringen met wimperserums. Heb je er eentje getest van de lijstjes? Of ben ik er nog eentje vergeten toe te voegen? Laat het me weten!

Deze blog wordt regelmatig geupdate, zodat jij de laatste informatie hebt.

Misschien vind je dit ook interessant

0 reacties

Hi beauty!

Hi beauty!

Wat leuk dat je op mijn blog kijkt. Hier deel ik mijn passie voor make-up én handige tips met je. Zodat jij ook ‘beautyproof’ kunt zijn.

Veel leesplezier!

Liefs,
Irene